Gå till innehåll

Tillfälligt förändrade EU-bestämmelser påverkar vätskebegränsningarna i Arlandas säkerhetskontroll i Terminal 5 från 1 september

2024-08-16, kl. 13:00

Från den 1 september införs en tillfällig EU-bestämmelse som reglerar storleken på de vätskebehållare som får tas med i handbagaget i säkerhetskontroller av den typ som finns i Terminal 5 på Arlanda. Maxstorleken på vätskebehållarna blir 100 ml men resenären begränsas inte i hur många som får tas med och de kan även i fortsättningen ligga kvar i handbagaget genom röntgen.

- Vätskebehållare som är mindre än 100 ml och elektronik som datorer och mobiltelefoner kan även fortsättningsvis ligga kvar i handbagaget i den nya säkerhetskontrollen, säger Karl Eklund, flygplatschef Stockholm Arlanda Airport på Swedavia.

Fakta:
På Swedavias flygplatser är det endast Arlandas säkerhetskontroll i Terminal 5 som påverkas, där inga vätskebehållare som är större än 100 ml får tas med i handbagaget från den 1 september. Antal vätskebehållare begränsas dock inte. Vätskebehållare och elektronik, såsom datorer och mobiltelefoner, kan även i fortsättningen ligga kvar i handbagaget i Arlandas nya säkerhetskontroll i Terminal 5.

I Arlandas övriga säkerhetskontroller i flygplatsens andra terminaler, liksom på Swedavias övriga nio flygplatser, gäller samma bestämmelser som tidigare för vätskebehållare. Där är det redan en begränsning om 100 ml vätska. Vätskebehållare ska i dessa säkerhetskontroller även fortsättningsvis lyftas ur handbagaget och läggas i en separat enlitersplastpåse.

Swedavia informerar om de ändrade säkerhetskontroll- och handbagageanvisningarna i Swedavias resenärskanaler, webb och app.


För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se.

Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Sedan 2020 är Swedavias egen flygplatsverksamhet fossilfri vid samtliga tio flygplatser. Koncernen omsatte under 2023 cirka 5,9 miljarder kronor och har cirka 2 600 medarbetare.