Gå till innehåll

Hur Swedavia och branschen jobbar för fossilfritt flyg

Vi befinner oss i början av en pågående stark utvecklingsfas inom flyget. Vi är många aktörer som driver på och tillsammans arbetar för ett fossilfritt flyg.

Färdplan för fossilfri konkurrenskraft

Den svenska flygbranschen har tillsammans med regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige tagit fram en färdplan som visar hur inrikesflyget ska bli fossilfritt till 2030 och hur allt flyg som startar vid svenska flygplatser (in- och utrikes) ska bli fossilfritt till 2045. Det är i linje med svenska regeringens klimatmål men samtidigt ambitiösare än både europeiska och globala klimatmål för luftfarten. Vägen dit går primärt genom energieffektivisering, förnybara flygbränslen, vätgas- och elektrifiering.

Läs färdplanen.

Resenärer i Terminal 5 på Arlanda

Biobränsle, el och vätgas

Redan idag kan befintliga plan flyga på biobränsle, men det pågår också intensiv forskning och utveckling av el- och hybridflygplan. Idag pågår utvecklingen av elflyg med cirka 30 säten och en räckvidd på 20 mil enbart på batteridrift, samt 40 mil i så kallad hybriddrift. Ungefär en tredjedel av allt inrikesflyg i Sverige och hälften av inrikesflyget i Norge är på sträckor upp till 40 mil. Med hybridlösningar och med ny teknik som vätgas kommer man att kunna flyga betydligt längre sträckor. På sikt kommer vi sannolikt se en kombination där el- och hybridflyg främst kommer att vara aktuellt för kortare sträckor, vätgasflyg blir lösningen för mellanlånga avstånd och där biobränsle blir det man flyger på när det är riktigt långa flygningar.

Flygplan i luften mot blå himmel och moln

Exempel på vad Swedavia gör för att driva utvecklingen för ett fossilfritt flyg:

Biobränsle

  • Swedavia arbetar aktivt för att främja övergången till biobränsle och har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2025.
  • Swedavia genomför en årlig upphandling av biobränsle.
  • Vi köper biobränsle motsvarande våra egna tjänsteresor.
  • Vi uppmuntrar företag/organisationer att ansluta till vår upphandling.
  • Vi erbjuder alla flygbolag ett SAF (Sustainable Aviation Fuel) - incentive program. Swedavia finansierar merkostnaden för alla flygbolag som tankar biobränsle på våra flygplatser.
  • Vi synliggör att resenärer kan köpa biobränsle via sitt flygbolag eller via vår partner Fly Green Fund.

Elflyg

  • Swedavia uppmuntrar samt medverkar i initiativ och pilotprojekt för test av elflyg.
  • Vi identifierar underlag för prognoser/scenarier för hur elflyget kommer att utvecklas och vilken marknad som kan finnas.
  • Vi planerar och förbereder infrastruktur för kommersiellt elflyg.
  • Vi ser över affärsmodeller till elflyget, särskilt till dess laddning.
  • Swedavia bidrar med- och utvecklar insikter och kunskap om framtidens flyg.
  • Vi utreder flygplatsen som energihubb för att se hur vi kan tillgodose behoven av energi framåt.

Vätgas

  • Swedavia identifierar underlag för prognoser/scenarier för hur vätgasflyget kommer att utvecklas.
  • Vi undersöker tillsammans med våra samarbetspartner vätgasens ekosystem i Sverige, från produktion till dess användning på våra flygplatser. 
  • Vi utreder och förbereder infrastruktur för kommersiellt vätgasflyg på våra flygplatser.
  • Vi utreder flygplatsen som energihubb för att se hur vi kan tillgodose behoven av energi framåt. Vi undersöker om vi kan producera vätgas på flygplatsen.
Nordiska och internationella projekt och initiativ

Swedavia deltar i olika konstellationer på både internationell och nordisk nivå i samarbeten för el- och vätgasflyg. Nedan finns länkar till mer information om några av de viktiga framtidsprojekt som vi deltar i:

Lagring och hantering av vätgas

Swedavia deltar i projektet Baltic Sea Region Hydrogen Airport.

Det EU-finansierade projektet Baltic Sea Region Hydrogen Airport samlar aktörer runt Östersjön. Projektet syftar till att förbereda flygplatser för lagring, hantering och leverans av vätgas som framtida energikälla inom flyget. Här utvärderas alternativ och man tittar också på olika koncept för hur det skulle kunna genomföras.

Läs mer Baltic Sea Region Hydrogen Airport.

Vätgasdrivet flyg i Sverige och Norge

Swedavia ingår i en förstudie om vätgasdrivet flyg i Sverige och Norge.

Swedavia genomför tillsammans med Airbus, Avinor, SAS och Vattenfall och Statkraft en förstudie om vätgas för att ta fram ramverk och se över förutsättningarna för en möjlig utrullning av vätgasdrivet flyg i Sverige och Norge.

Läs mer om förstudien om vätgasdrivet flyg.

Nordic Network for Electric Aviation

Swedavia ingår i plattformen Nordic Network for Electric Aviation (NEA).

NEA är en plattform där nordiska aktörer inom flygbranschen samlas. Här arbetar vi tillsammans med frågor som standard för elflygets infrastruktur, affärsmodeller för att koppla samman regioner, infrastruktur utifrån nordiska värdeförhållanden osv.

Läs mer om NEA.

 

 

Elektrisk luftfart i Sverige

Swedavia deltar i projektet ELISE 3.

Vinnovaprojektet ELISE samlar flygindustri och teknikföretag med flygbolag och flygplatser för att ta fram en svensk infrastruktur och industri runt elflyg. Det projektet som är aktuellt just nu syftar till att skapa en fullskalig demonstrator för att testa taxning och laddning av det svenska företagets Heart Aerospace elflyg ES-30.

Läs mer om projektet ELISE.

Fler projekt

Swedavia deltar också i fler projekt som Air-Charge, ett projekt som undersöker hur elflyg ska kunna laddas på flygplatserna. Vi är också en del av projektet FAACE som också fokuserar på framtida laddinfrastruktur. Utöver dessa medverkar vi även i Elflyg i Sverige (ELFLYSWE) som är ett brett projekt där olika aktörer från branschen samlas kring olika delar som modellering av elflygstekniker, undersöka påverkan på luftrummet och lösningar för energiförsörjning och infrastruktur vid flygplatser.