Hur Swedavia jobbar för fossilfria flygplatser
Swedavia är ledande bland flygplatshållare i världen när det gäller att utveckla och driva fossilfria flygplatser. Vi arbetar med omställning i flera steg. Dels har vi själva ställt om den flygplatsverksamhet vi driver i egen regi, dels är vi pådrivande i arbetet för att alla aktörer som driver verksamhet på våra flygplatser ska bli fossilfria.
Vår egen flygplatsverksamhet är fossilfri
Sedan slutet av 2020 är all flygplatsverksamhet som bedrivs i Swedavias egen regi fossilfri. Alltså allt det som vi själva har full rådighet över.
-
Vi har dels arbetat med våra direkta utsläpp (scope 1), exempelvis utsläpp från egna fordon och maskiner, reservkraft samt utsläpp vid brandövningar.
-
Dels har vi arbetat med våra indirekta utsläpp (scope 2) från exempelvis inköpt el och värme - utsläpp som sker hos producenten.
- Koldioxidutsläppet är beräknat utifrån förbränningen av bränslet, det vill säga den del av livscykeln som Swedavia kan påverka.

Urval av viktiga åtgärder
i arbetet för att bli fossilfria
Förnybar energi
All energi som värmer och kyler flygplatserna samt som ger ljus och driver utrustning är från förnybara energikällor såsom vind- och vattenkraft. Swedavia köper in grön fjärrvärme som är producerat av biobränslen, som bland annat flis och restprodukter från skogen.
Reservkraften
Reservkraften på flygplatserna har tidigare varit dieseldriven. Efter tätt samarbete med motortillverkarna är den ny utbytt mot HVO100, hydrerad vegetabilisk olja.
Arbetsredskap och maskiner
Swedavias arbetsredskap och maskiner har bytts ut mot elektriska maskiner eller sådana som kan gå på förnybara drivmedel.
Fordon
Swedavia har under många år arbetat med två huvudspår för att skapa en fossilfri fordonspark; utbyte till fossilfria drivmedel och utbyte till fordon som kan använda fossilfria drivmedel. När vi förnyat fordonsparken har också minskade miljöutsläpp, energieffektivisering och automatisering prioriterats. Swedavias fordon går idag på fossilfri gas och HVO100 samt grön el.
Brandövningar
Swedavia har bytt ut de fossila bränslen som tidigare användes vid brandövningar (bland annat Jet A-1 och flygbensin) till förnybara bränslen som biogasol, grön gasol, sekundol (sekunda-etanol) och HVO100.
Biogas
Swedavia köper in biogas som produceras av huvudsak matavfall. Biogasen används bland annat i bussarna som kör mellan parkering och och terminal och bussarna som kör resenärerna mellan gaterna och flygplanen. Biogasen används även till snöröjningsmaskinerna.
Biogasol
Swedavia köper in biogasol på massbalans. Det innebär att leverantören säkerställer att motsvarande mängd biogasol produceras och förs in i systemet för gasol. Principen kan jämföras med den som används för distribution och köp av grön el.

Fossilfria flygplatser - omfattar övriga aktörer
Swedavia har satt upp ett mål om fossilfria flygplatser vid utgången av 2025. Med det menar vi att inte bara vår egen verksamhet utan också att den som drivs av företag baserade på våra flygplatser, såsom marktjänstbolag som säljer tjänster till flygbolag, cateringverksamhet med flera, ska vara fossilfria.
I arbetet fokuserar vi på frågor som ökat behov av laddinfrastruktur, fossilfritt bränsle och minskade utsläpp och vi arbetar med att fastställa mål för våra partners omställning. Vi erbjuder också incitament som att partners får möjlighet att tanka sina fordon med fossilfritt bränsle till ett reducerat pris på flera av våra flygplatser.
Airport Carbon Accreditation (ACA)
Airport Carbon Accreditation (ACA) ägs och styrs av den internationella branchorganisationen ACI Europé och är ett frivilligt globalt erkänt certifieringsprogram för hur de fossila koldioxidutsläppen kan minskas för flygbranschen runt om i världen.
Under 2024 har Göteborg Landvetter Airport, Malmö Airport, Arlanda Airport och Ronneby Airport certifierats på den nya högsta nivån ACA 5. Det innebär att flygplatserna ska arbeta för att hela värdekedjan, inklusive alla varor och tjänster som upphandlas, senast 2050 ska ha netto-noll koldioxidutsläpp. Inom Swedavia har vi 6 flygplatser som uppnått den tidigare högsta certifieringen ACA 4+. Det innebär att vi har ett aktivt samarbete och en plan med aktörerna som har en betydande del av flygplatsens totala utsläpp. Swedavias ambition är att bolagets samtliga flygplatser ska certifieras på den högsta nivån.
