Gå till innehåll

Kommentar med anledning av regeringens besked om flygskatt 3 september

2024-09-03, kl. 14:50

- Swedavia välkomnar det här förslaget. Flygskatten har hämmat svensk flygtillgänglighet, konkurrenskraft och tillväxt. Dessutom har den hämmat den nödvändiga klimatomställningen genom att slå blint oavsett vilket bränsle som finns i tanken, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef och fortsätter:

Resenärer

- Nu behövs en bred kraftsamling kring hur branschen säkrar ett konkurrenskraftigt och hållbart flygresande. Styrmedel finns på EU-nivå och nu behöver vi i Sverige främja innovation och effektiva verktyg. Swedavias roll är att hålla ihop Sverige och knyta resten av världen till oss. Samtidigt arbetar vi intensivt med branschens klimatomställning genom att främja bioflygbränsle, vätgas och elflyg.


För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se

Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Sedan 2020 är Swedavias egen flygplatsverksamhet fossilfri vid samtliga tio flygplatser. Koncernen omsatte under 2023 cirka 5,9 miljarder kronor och har cirka 2 600 medarbetare.