Gå till innehåll

Skåningen vill umgås på flygplatsen

2014-11-25, kl. 09:26

I dag lanserar Swedavia, som driver Malmö Airport, undersökningen Resenären tillsammans med TNS Sifo. Den har genomförts för att kartlägga svenskarnas syn på resande, och det visar sig bland annat att skåningen i större utsträckning än genomsnittssvensken tillbringar tiden på flygplatsen med att prata med resesällskapet. Fika, ta ett glas vin eller öl, eller shoppa kommer också högt på listan.

I dag lanserar Swedavia, som driver Malmö Airport, undersökningen Resenären tillsammans med TNS Sifo. Den har genomförts för att kartlägga svenskarnas syn på resande, och det visar sig bland annat att skåningen i större utsträckning än genomsnittssvensken tillbringar tiden på flygplatsen med att prata med resesällskapet. Hela 26 procent mot rikssnittet på 19 procent. Fika, ta ett glas vin eller öl, eller shoppa kommer också högt på listan.

Undersökningen Resenären genomförs nu för tredje året i rad. Årets rapport visar att svenskarna i allra högsta grad uppskattar resandet – fyra av tio svenskar upplever att de prioriterar utlandssemester högre i dag än för 5-10 år sedan. Och det står helt klart att flygplatsen idag är en viktig del av hela reseupplevelsen. Sju av tio svenskar känner förväntan på flygplatsen, fyra av tio är glada.

- Vi ser att resenärerna gärna kommer tidigt till flygplatsen för att känna den speciella förväntan som är en del av flygplatsens atmosfär. Mer än hälften är på plats minst en timme innan avgång, och för att möta resenärernas önskan efter nya upplevelser kommer vi bland annat att visa en konstutställning i samarbete med Nationalmuseum med start i november, säger Peter Weinhandl, flygplatschef på Malmö Airport.

Mer än hälften av svenskarna vill vara på flygplatsen minst en timme innan avgång och mer än var tredje vill vara på plats mer än två timmar i förväg, för att få tid till shopping och besök på caféer, restauranger och barer. Skåningarna verkar vara de mest sociala och vill helst fördriva tiden med att prata med sitt resesällskap, 26 procent anger detta mot rikssnittet på 19 procent. Förvånansvärt få vill äta mat – bara 9 procent. Ett glas öl eller vin är populärare, 14 procent föredrar detta.

Skåningarna verkar också arbetsamma, hela 34 procent vill ha bättre jobbmöjligheter på flygplatsen, mer än någon annanstans i landet. Snittet är 25 procent. Bra shopping står också högt på önskelistan, 33 procent. De vill också ha provningar av drycker, hela 20 procent mot rikssnittet på 16 procent. Sovkapslar och konstupplevelser efterfrågas också av skåningarna.

Det som efterfrågas på flygplatser generellt är framförallt bra shopping: nästan fyra av tio sätter det främst. Den vanligaste shoppingbudgeten är 500 kronor, de unga spenderar dock lite mindre. Skåningarna shoppar gärna, 45 procent spenderar cirka 500 kronor. Reselektyr är det som ökar mest i årets undersökning – upp 50 procent från året innan, 39 procent av svenskarna shoppar detta. Böcker och tidningar lägger därmed beslag på andra platsen på shoppinglistan. Godis toppar fortfarande med 42 procent.

Ladda ner hela Resenären-rapporten här: www.swedavia.se/resenaren

Resultat ur Resenären

  • Kvinnor mer förväntansfulla än män. Sju av tio svenskar känner förväntan på flygplatsen. Bland kvinnorna är siffran 74 procent. Gotlänningarna är mest förväntansfulla, hela 82 procent. Skåningarna ligger på 72 procent.
  • Unga resenärer känner sig mer uppspelta på flygplatsen, 34 procent jämfört med snittet på 20 procent. Unga män känner sig ofta stressade, hela 24 procent jämfört med snittet på 13 procent. Skåningarna känner sig framförallt uppspelta, 27 procent.
  • Var femte man spenderar helst tid i baren. 21 procent av männen sitter helst i baren och dricker öl, vin eller drinkar. Bland kvinnorna vill man helst fördriva tiden med att prata med sitt resesällskap, 20 procent, eller fika, 18 procent. Skåningarna vill helst umgås, 26 procent vill prata med sitt resesällskap.
  • Närmare tre av fyra, 72 procent, bestämmer sig minst tre månader i förväg var man ska åka. Det vanligaste är att bestämma sig cirka tre månader innan avresa, 42 procent. Skåningarna bestämmer sig gärna långt i förväg, 36 procent anger sex månader eller ännu längre, mer än någon annanstans i landet.
  • Penna, kamera och mediciner i bagaget. Mer än hälften av svenskarna har en penna i handbagaget, 54 procent. 45 procent packar en kamera, 44 procent tar med sig mediciner. Dator eller läsplatta har ökat och når 38 procent i år från 31 procent föregående år. Skåningarna packar gärna ner en kamera, hela 58 procent mot snittet på 45 procent. Norrbottningarna packar gärna ned en tandborste, 48 procent.
  • Kvinnor vill ha mest tid på flygplatsen. 38 procent av kvinnorna vill ha minst två timmar på sig på flygplatsen jämfört med 32 procent för männen. Vanligaste är dock att vilja spendera minst en timme på flygplatsen, 58 procent jämfört med 55 procent föregående år.
  • En av tre uppdaterar sociala medier på flygplatsen. Facebook kommer högst, 26 procent, följt av Instagram, 13 procent. Uppdateringarna är viktigare för kvinnor än män, 34 procent av kvinnorna anser att det är ganska eller mycket viktigt att uppdatera sociala medier. Motsvarande siffra för männen är 24 procent. 18 procent av skåningarna tycker det är ganska eller mycket viktigt.
  • Resenärer vill njuta av tid med partner på resan. Resenärerna uppger i första hand de mest av allt önskar att få njuta av tid med partner och/eller familj, hela 24 procent. Total avkoppling söker 19 procent, nya insikter och kunskaper 17 procent. Skåningarna gillar avkoppling, 23 procent söker total avkoppling.


Om undersökningen
Undersökningen har gjorts av TNS Sifo på uppdrag av Swedavia om svenskarnas syn på resor, semestrande och flygplatser över hela världen. Respondenterna är slumpmässigt utvalda personer mellan 18-79 år. Totalt har 4 428 personer deltagit. Undersökningen är webbaserad och genomfördes den 15 augusti till 22 september 2014. 339 personer från Skåne har intervjuats, varav basen för de resultat som rapporteras här utgörs av de 200 som svarade att de har flugit på semesterresa det senaste året.