Gå till innehåll

Från 1 september: EU-beslut påverkar vätskeregler i säkerhetskontrollen Terminal 5

2024-08-16, kl. 13:01

På grund av tillfälligt ändrade EU-regler tillåts från 1 september 2024 endast vätskebehållare på max 100 ml i handbagaget på samtliga europeiska flygplatser. Bland Swedavias flygplatser leder det till en förändring i säkerhetskontrollen i Terminal 5 på Stockholm Arlanda Airport.

 

Köområde vid nya säkerhetskontrollen på Arlanda

De ändrade reglerna påverkar inte övriga säkerhetskontroller på Arlanda, inte heller Swedavias övriga nio flygplatser. Här gäller alltid vätskebegränsningen på 100 ml.

För säkerhetskontrollen i Terminal 5 gäller även i fortsättningen att vätskebehållarna kan vara kvar i handbagaget, det är bara storleken som nu begränsas. Elektronisk utrustning som datorer, surfplattor eller mobiltelefoner kan som tidigare också ligga kvar i väskan i säkerhetskontrollen i Terminal 5.

Regler kan variera – packa rätt
Var uppmärksam på vilka regler som gäller för den säkerhetskontroll du ska passera. Dessa kan variera under din resa; både inom Sverige och utomlands.

Säkerhetskontroll i terminalerna 2 och 4 på Arlanda samt på övriga Swedaviaflygplatser

Vätskor

Behållare med vätskor ska läggas i en genomskinlig enliters återförslutningsbar plastpåse. Varje enskild behållare får rymma högst 100 milliliter. Du får ta med dig så många behållare som får plats i plastpåsen och du måste kunna stänga påsen. Enliterspåsen med vätskor ska placeras synligt i en låda. Även flytande mediciner, barnmat och dietmat behöver presenteras separat från handbagaget.

Elektronik

Större elektroniska föremål som exempelvis laptops, mobiltelefoner och kameror ska plockas upp och presenteras separat från handbagaget. Placera dem synligt i en låda.

Säkerhetskontroll i Terminal 5 på Arlanda (T5F)

Vätskor

Vätskor kan ligga kvar i handbagaget när du passerar säkerhetskontrollen, de behöver inte heller ligga i en särskild påse. Du får ha ett obegränsat antal behållare med vätska, men varje enskild behållare får rymma högst 100 milliliter.
Har du behållare med mer vätska än 100 milliliter – placera dessa i det bagage du checkar in.

Elektronik

Elektroniska föremål kan ligga kvar i handbagaget när du passerar säkerhetskontrollen.