Gå till innehåll

Stockholm Arlanda Airport certifierad på högsta nivå för sitt klimatarbete

2024-10-11, kl. 09:07

Swedavia fortsätter att gå i bräschen för flygets klimatomställning som flygplatshållare. Swedavias flygplatser Stockholm Arlanda Airport och Ronneby Airport har nått den högsta internationella certifieringen, ACA 5, inom ramverket för flygplatsers klimatomställningsarbete, Airport Carbon Accreditation (ACA). Därmed är nu fyra av tio Swedavia-flygplatser certifierade på den högsta nivån efter att Göteborg Landvetter Airport och Malmö Airport certifierades på ACA 5 i december 2023. Resterande sex Swedavia-flygplatser ska nå den högsta certifieringen senast under 2026.

Flygplan och blommor

- Det är mycket glädjande att Swedavia via certifieringen av Arlanda och Ronneby nu har fyra av tio flygplatser på den högsta nivån inom ACA-ramverket. Det visar att vi fortsatt ligger i framkant och har valt att investera i flygets helt nödvändiga klimatomställning för ett hållbart flygresande. Certifieringen bygger på ett långsiktigt arbete där vi tagit ett helhetsgrepp över flygplatsernas hela ekosystem och även fått med våra partners i omställningen. Av 18 ACA 5-flygplatser världen över har Swedavia fyra, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias VD och koncernchef.

Swedavia ser fossilfritt flygbränsle, elflyg, vätgasflyg och andra nya miljövänliga tekniker som avgörande delar för att branschen ska klara flygets nödvändiga klimatomställning.

Läs hela pressmeddelandet om Swedavias klimatarbete och vad ACA 5 certifiering innebär.